U SUSRET RAMAZANU

وَأشْهَدُ أن لا إله إلا اللهُ وَحْدَهُ لاشَرِيكَ لَهُ ، وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ . صَلَّى اللهُ عليه وسلمَّ الذي كانَ يقولُ: أَتَاكُمْ رمضانُ شهرُ بَرَكَةٍ ، يَغْشَاكُمُ اللهُ فيِهِ ، فَيُنَزِِّلُ الرَّحْمَةَ وَ يَحُطُّ الخَطَايَا، وَ يَسْتَجِيبُ فيهِ الدُّعَاءَ، يَنْظُرُ اللهُ تعالى إلى تَنَافُسِكُمْ فِيهِ، ويُبَاهِي بِكُم مَلائِكَتَهُ فَأرُوا اللهَ مِنْ أنْفُسِكُم خَيْرًا، فِإنَّ الشَّقِيَّ مَنْ حُرِمَ فِيهِ رَحْمَةُ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ . {رواه الطبراني} وقال : مَنْ صَامَ رمضانَ إيْمانًا واحْتِسابًا غُفِرَ لَهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ . وقالَ : مَنْ قامَ رمضانَ إيمانًا واحتسابًا غُفِرَ لَهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ . { رواه البخاري ومسلم } وَقالَ : ثَلاثُ دَعْواتٍ مُسْتَجاباتٍ ، دَعْوَةُ الصَّائِمِ وَدَعْوَةُ المَظْلُومِ وَدَعْوَةُ المُسافِرِ . {رواه البيهقي}

وَرَضِيَ اللهُ عَنِ الصَّحابَةِ أَجْمَعِينَ الذَّينَ أحَبُّوا شَهرَ رمضانَ وَكَانُوا يَسْتَعِدُّونَ لَهُ قَبْلَ حُلُولِهِ بِعِدَّةِ أَشْهُرٍ .

Draga braćo!

Došao nam je mubarek ramazan. On je veliki Allahov dar onima koji Allaha vjeruju i koji će pokorno i ispravno postiti od jela i pića, tako isto i od svega drugog kako je propisano da bi ova islamska dužnost bila savršeno obavljena.

U mjesecu šabanu smo vršili pripreme za ramazan a čemu nas je poučio Muhammed, s.a., koji je u šabanskom postu i ibadetima očekivao ramazan i pripremao se za ovaj mubarek mjesec.

عَنْ عَائِشَةَ - رضى الله عنها - قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ - صلى الله عليه وسلم - يَصُومُ حَتَّى نَقُولَ لاَ يُفْطِرُ ، وَ يُفْطِرُ حَتَّى نَقُولَ لاَ يَصُومُ . فَمَا رَأَيْتُ رَسُولَ اللَّهِ - صلى الله عليه وسلم - اسْتَكْمَلَ صِيَامَ شَهْرٍ إِلاَّ رَمَضَانَ ، وَمَا رَأَيْتُهُ أَكْثَرَ صِيَامًا مِنْهُ فِى شَعْبَانَ . {رواه البخارى}

Majka vjernika, Aiša, r.a., je rekla: “Allahov Poslanik je toliko postio (u šabanu) da smo kazali neće prestati. A onda je prestao sa postom i nije postio pa smo kazali: Neće više postiti! Nisam vidjela da je Allahov Poslanik postio i jedan cijeli mjesec osim ramazana. I nisam vidjela da je i u jednom mjesecu više postio kao u šabanu.” (Buhari)

Post je ibadet kojim se zaslužuje Allahovo zadovoljstvo. To je takav ibadet kojim se čisti srce, duša i jača volja. Muhamed, s.a., je naš uzor na putu dobra. On je u svakom mjesecu postio ali u šabanu najintezivnije. U hadisu se ističe da je upitan Allahov Poslanik, s.a., o vrijednosti šabana pa je on potvrdio da je to zahvaljujući veličini ramazan:

عَنْ أَنَسٍ قَالَ سُئِلَ النَّبِىُّ -صلى الله عليه وسلم- أَىُّ الصَّوْمِ أَفْضَلُ بَعْدَ رَمَضَانَ فَقَالَ : شَعْبَانُ لِتَعْظِيمِ رَمَضَانَ . قِيلَ: فَأَىُّ الصَّدَقَةِ أَفْضَلُ ؟ قَالَ : صَدَقَةٌ فِى رَمَضَانَ .

Enes je upitao Poslanika, s.a.: - Koji je post najbolji nakon ramazanskog? Odgovorio je: “Post u šabanu radi veličanja ramazana!” A upita ga koja je najbolja sadaka? Rekao je: “Ona koja se daje u ramazanu.”

Za post slijedi velika Allahova nagrada. Sevabi za ovaj ibadet su visoki.

عَنْ أَبِى أُمَامَةَ أَنَّهُ سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- أَىُّ الْعَمَلِ أَفْضَلُ قَالَ : عَلَيْكَ بِالصَّوْمِ فَإِنَّهُ لاَ عِدْلَ لَهُ .{سنن النسائى}

Od Ebu Umameta, r.a., se prenosi da je upitao Allahovog Poslanika, s.a.: - Koje je djelo najbolje? Rekao mu je: “Posti! Postu nije ništa ravno!” (Nesa’i)

Dakle, ko posti u ime Allaha, iskreno i predano, sa iskrenim nijjetom u pobožnosti i sa željom da sa time Allah bude zadovoljan, on čini djelo kome druga djela nisu ravna.

Post u ime Allaha vjernika čuva od Džehennema, štiti ga od iskušenja i nedaća. Jača ga za životna iskušenja i osigurava mu vječnu sreću.

عَنْ أَبِى أُمَامَةَ الْبَاهِلِىِّ عَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ : مَنْ صَامَ يَوْمًا فِى سَبِيلِ اللَّهِ جَعَلَ اللَّهُ بَيْنَهُ وَبَيْنَ النَّارِ خَنْدَقًا كَمَا بَيْنَ السَّمَاءِ وَالأَرْضِ .{ سنن الترمذى }

Ashab Ebu Umame el-Bahili, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a., da je rekao: “Ko posti jedan dan na Allahovom putu, podariće mu Allah zaštitu da će biti daleko od Džehennema kao što je daleko nebo od Zemlje.” (Tirmizi)

Vjerovjesnik Muhammed, s.a., je bodrio muslimane da razdragani i srećni dočekuju ramazan, čestitao bi im ramazan i dobro koje podaruje Allah u njemu, isticao im važnost natjecanja u vršenju svih vrsta pobožnosti u njemu kako bi cijeli ovaj mubarek mjesec proveli u atmosferi najdublje bogobojaznosti.

Ashab Selman, r.a., prenio je hutbu Allahovog Poslanika, s.a., koju je on održao uoči ramazana:

“O ljudi! Stigao vam je veliki blagoslovljeni mjesec u kome ima jedna noć koja je bolja od hiljadu drugih mjeseci (u kojima nema te noći). Postiti ovaj mjesec je obligatna dužnost (farz), a klanjati preko obaveze (teraviju) u toku njegovih noći je dobrovoljni ibadet. Onaj ko se Allahu približi dobrim djelom u toku ovog mjeseca isto je kao da je izvršio farz izvan ramazana, a onaj ko izvrši farz u ramazanu je kao onaj koji obavi sedamdeset farzova izvan ramazana. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec kad se posjećuju siromašni, bolesni i potrebni s ciljem da im se olakša njihova nevolja. To je mjesec u kome se hrana, opskrba i zarada iskrenog muslimana povećava. Muslimana u njemu prati veći Allahov blagoslov. Onaj ko druge pozove sebi na iftar biće mu oprošteni grijesi i biće spašen od Džehennema...”

Vrijednost ramazana premašuje vrijednost dugih mjeseci, pa i godina, a njegov bereket je neizmjeran i neopisiv. Ibadeti u njemu su vrijedniji nego u drugim danima, dobra djela su veća i umnožavaju se, a sevabi su okićeni veličinom i poklonjeni onima koji u vjernosti i pokornosti veličaju Uzvišenog Allaha. Dobri ljudi u ramazanu postaju još bolji, a pobožni još pobožniji. Jer, ovo je mjesec natjecanja u vršenju najvećih djela i Allahu najdražih ibadeta. Ovako je Allahov Poslanik, s.a., opisao ramazan i njegovu veličinu jer je ovo mjesec uzvišenosti i Božijeg blagoslova:

أَتَاكُمْ رمضانُ شهرُ بَرَكَةٍ ، يَغْشَاكُمُ اللهُ فيِهِ ، فَيُنَزِِّلُ الرَّحْمَةَ وَ يَحُطُّ الخَطَايَا، وَ يَسْتَجِيبُ فيهِ الدُّعَاءَ، يَنْظُرُ اللهُ تعالى إلى تَنَافُسِكُمْ فِيهِ، ويُبَاهِي بِكُم مَلائِكَتَهُ فَأرُوا اللهَ مِنْ أنْفُسِكُم خَيْرًا، فِإنَّ الشَّقِيََّ مَنْ حُرِمَ فِيهِ رَحْمَةُ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ . { رواه الطبراني }

“Došao vam je ramazan. To je mjesec Allahovog blagoslova. Allah vas u njemu čuva, spušta vam Svoju milost, briše vam grijehe i uslišava vam dove. Allah vas gleda kako se natječete u ramazanu i ponosi se s vama pred melekima. Dajite sve od sebe da kod vas Allah vidi samo dobro. Doista je nesrećan onaj ko bude uskraćen Allahove milosti u ovome mjesecu!” (Taberani)

Draga braćo!

Neka nam je mubarek ovaj mjesec i molimo Allaha da nam primi naš post i sve ibadete koje ćemo u njemu činiti. Amin!



Mr. Muharem Omerdić

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme