ALKOHOL – VELIKO ZLO DANAŠNJICE (Ramazanska hutba 1425/2004.)

وَمِن ثَمَرَاتِ النَّخِيلِ وَالأَعْنَابِ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سَكَراً وَرِزْقاً حَسَناً إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ . (سورة النحل: 67)

A od plodova palmi i loze pripremate piće i hranu prijatnu! To je zaista dokaz za one koji pameti imaju. (En-Nahl, 67)

Zatim je objavljen sljedeći ajet:



يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبيِّنُ اللّهُ لَكُمُ الآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ . (سورة البقرة: 219)

Pitaju te o vinu i kocki. Raci: “Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi.” I pitaju te koliko da udjeljuju. Reci: “Višak!” Eto, tako vam Allah objašnjava propise da biste razumjeli! (El-Bekare, 219)

Ovaj ajet govori da je šteta od vina i kocke veća od koristi, te da je njihovo odbacivanje preče od njihova korištenja. Ovaj ajet još decidno ne zabranjuje alkohol ali priprema teren za to.

Zatim je u trećoj fazi zabranjeno obavljanje namaza u pijanom stanju:



يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَقْرَبُواْ الصَّلاَةَ وَأَنتُمْ سُكَارَى حَتَّىَ تَعْلَمُواْ مَا تَقُولُونَ... (سورة النساء: 43)

O vjernici nikako pijani namaz ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate! (En-Nisa’, 43)

Potom dolazi četvrta i konačna faza u zabrani alkohola, nakon čega nije bilo nikakvih dilema i rasprava. O konačnoj zabrani govore sljedeći ajeti:



يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ . (المائدة: 90)

O vjernici, vino, kocka, kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari i šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (El-Ma’ide, 90)

Nakon poziva vjernicima i direktnog obraćanja njima, što zahtijeva punu pažnju u odnosu na ono šta se želi kazati, u citiranom ajetu na prvom mjestu dolazi zabrana alkohola, a potom i zabrana kocke, kumira i strelica za gatanje. Sve četiri stvari su nazvane jednim imenom, a to je ridžs (odvratna stvar) i to ne bilo koji ridžs, nego onaj koji spada u šejtanska djela. Allah, dž.š., Kur’anom od ljudi traži da se prođu tih grijeha, kako bi bili spašeni:



إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَن يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاء فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَن ذِكْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَةِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ . (سورة المائدة: 91)

Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja namaza odvrati. Pa hoćete li se okaniti? (El-Ma’ide, 91)

Putem vina i kocke, prokleti šejtan želi da ubaci neprijateljstvo i mržnju među ljude, te da ih odvrati od spominjanja Allahova imena i od namaza.

Zabrana alkohola je naređena treće godine po Hidžri i to neposredno poslije bitke na Uhudu, kada je telal oglasio: “O ljudi, alkohol je postao haram (zabranjenim).” Svi koji su čuli ove riječi, a u ruci su im bile čaše, razbili su ih. Oni koji su u ustima imali gutljaje vina koje nisu još popili, ispljuvali su ga. Svo posuđe za vino je razbijeno ili izbušeno, kao što stoji u predaji koju prenosi ashab Enes, r.a.:

“Posluživao sam piće u kući Ebu-Talhe, a u to vrijeme je alkohol bio pokuđen, pa je Poslanik, s.a., naredio glasniku da oglasi zabranu alkohola, pa smo čuli: - Alkohol je zabranjen! Reče mi Ebu-Talha: - Izađi i proli ga! Izašao sam i prolio ga na ulicu! Rekoše neki ashabi: - Ima naših koji su pali kao šehidi, a u njihovim nutrinama je ostalo alkohola! Pa je objavljen ajet:



لَيْسَ عَلَى الَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ جُنَاحٌ فِيمَا طَعِمُواْ إِذَا مَا اتَّقَواْ وَّآمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ ثُمَّ اتَّقَواْ وَّآمَنُواْ ثُمَّ اتَّقَواْ وَّأَحْسَنُواْ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ . (سورة المائدة: 93)

Onima koji vjeruju i dobra djela čine nema nikakva grijeha u onome što oni pojedu i popiju kada se klonu onoga što im je zabranjeno i kada vjeruju i dobra djela čine, zatim se Allaha boje i vjeruju i onda se grijeha klone i dobro čine. A Allah voli one koji dobro čine. (El-Ma’ide, 93) (Buhari)

Postupnost u zabrani alkohola je dokaz potrebe za sazrijevanjem u islamu, pogotovo u stvarima koje su bile ukorijenjene kod predislamskih Arapa i koje je bilo teško odjednom zabraniti i iskorijeniti.

Muhammed, s.a., je, kao što prenosi Ebu-Enes, r.a., one ashabe koji su pili alkohol nakon njegove zabrane udarao sa palminim granjem ili nanulama, dok je Ebu-Bekr, r.a., one koji su pili alkohol, za vrijeme njegova hilafeta, bičevao sa 40 udaraca bičem.

U Džennet neće ući tri osobe, kao što stoji u hadisu:



عَنْ أَبِي سَعِيدٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ قَالَ: " لاَ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ: مَنَّانٌ وَ لاَ عَاقٌّ وَ لاَ مُدْمِنُ خَمْرٍ. (أحمد)

Prenosi Ebu-Se‘id, r.a., da je Poslanik, s.a., rekao: “U Džennet neće ući: onaj koji pogovara ono što je dao, onaj ko je neposlušan roditeljima i pijanica!" (Nesa’i)

Alkohol predstavlja jedno od najvećih zala današnjice i spada u jednu od velikih opasnosti pogotovo za mladu populaciju koja iz dana u dan postaje sve više ovisnom od njega. Alkohol je u dobroj mjeri uzrok svakodnevnih: ubistava, samoubistava, saobraćajnih udesa, tuča, svađa, razvoda brakova i tome slično. Neki Bošnjaci se natječu ko će piti kvalitetnije piće i ko može više popiti, a da ostane na nogama! Narod koji se počne takmičiti u zlu, a ne u dobru, je narod koji gubi svoju vrijednost i ide na smetljište historije i u zagrljaj Džehennema.

Muhammed, s.a., je osme godine po Hidžri zabranio trgovati alkoholom, mesom uginule životinje, svinjetinom i kipovima, kao što stoji u slijedećem hadisu:



عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ رَضِي اللَّه عَنْهمَا أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ عَامَ الْفَتْحِ وَهُوَ بِمَكَّةَ إِنَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ حَرَّمَ بَيْعَ الْخَمْرِ وَالْمَيْتَةِ وَالْخِنْزِيرِ وَالْأَصْنَامِ فَقِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ شُحُومَ الْمَيْتَةِ فَإِنَّهَا يُطْلَى بِهَا السُّفُنُ وَيُدْهَنُ بِهَا الْجُلُودُ وَيَسْتَصْبِحُ بِهَا النَّاسُ فَقَالَ لَا هُوَ حَرَامٌ ثُمَّ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عِنْدَ ذَلِكَ قَاتَلَ اللَّهُ الْيَهُودَ إِنَّ اللَّهَ لَمَّا حَرَّمَ شُحُومَهَا جَمَلُوهُ ثُمَّ بَاعُوهُ فَأَكَلُوا ثَمَنَهُ. (بخاري)

Prenosi Džabir Ibn-‘Abdullah, r.a., da je čuo Poslanika, s.a., da je rekao u Godini osvojenja (Fetha) u Mekki: “Allah i Njegov Poslanik su zabranili prodaju alkohola, strvine, svinjetine i kipova.” Neko reče: - Može li od strvine da prodajemo loj, kojim se podmazuju lađe, mažu kože i koriste ga za osvjetljenje? Reče: “Ne, to je haram!” Zatim Poslanik, s.a., reče: “Zbog toga se Allah rasrdio na židove, jer su nakon što im je Allah zabranio loj životinja, topili su ga, prodavali i koristili njegovu vrijednost!” (Buhari)

Kao što stoji u predhodnom hadisu, Poslanik, s.a., zabranjuje korištenje četiri stvari, a na pitanje da li je dozvoljeno prodavanje loja strvine, kaže da je i on zabranjen, te da se Allah, dž.š., rasrdio na Jevreje koji su i nakon zabrane prodavali loj i koristili se dobijenim novcem.

Prenosi Simak da je čuo ‘Alkamu Ibn-Vâila, a ovaj prenosi od oca, da je bio u društvu sa Poslanikom, s.a., kada ga je upitao Suvejd Ibn-Târik (ili Târik ibn Suvejd) o alkoholu, pa mu ga je Muhammed, s.a., zabranio. Upita: - Možemo li se njime liječiti? Poslanik s.a.v.s. odgovori:



إِنَّهُ لَيْسَ بِدَوَاءٍ وَلَكِنَّهُ دَاءٌ. (ترمذي)

“On nije lijek, nego bolest.” (Tirmizi)

Mi smo ummet fitre (onoga što je prirodno), a naš je Poslanik, s.a., na Isra-u, kada su mu ponuđene čaša mlijeka i čaša vina odabrao mlijeko, kao što stoji u slijedećem hadisu:

Prenosi Ebu-Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a., rekao: “U noći u kojoj sam bio na Isra-u, ponuđene su mi dvije posude: u jednoj je bilo mlijeko, a u drugoj vino. Reče mi (melek Džibril): - Izaberi koju hoćeš! Pa sam odabrao mlijeko i popio. Reče mi:



أَخَذْتَ الْفِطْرَةَ أَمَا إِنَّكَ لَوْ أَخَذْتَ الْخَمْرَ غَوَتْ أُمَّتُكَ .

“Odabrao si ono što je prirodno, a da si uzeo vino, tvoj ummet bi zalutao!” (Buhari)

Da li to muslimani odavanjem alkoholu žele da se udalje od fitre i budu od onih koji slijede šejtanove stope? Da li to narod kojem je alkohol učinjen haramom želi da pokaže da se može biti musliman i piti i da je to u neku ruku savremeni musliman, koji kao takav može u Evropu!?

Mnogi trgovci Bošnjaci, pravdaju se kako im posao ide mnogo bolje kada u asortimanu ponude imaju: alkohol, svinjsko meso i svinjske proizvode. Naravno, da mu šejtani tada pojačavaju promet. Međutim, uvećavanje imetka ne znači i uvećavanje nafake i bereketa, jer haram imetak propadne na način na koji je i stečen, a mnogo je primjera koji mogu poslužiti kao ibret onima koji su razumom obdareni.

Poslanik, s.a., u hadisu spominje one koji su prokleti, a to su svi koji se nalaze u lancu proizvodnje, prodaje, posluživanja i konzumiranja alkohola: Prenosi Ibn-Omer, r.a., da je Poslanik, s.a., rekao:



عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "لَعَنَ اللَّهُ الْخَمْرَ وَلَعَنَ شَارِبَهَا وَسَاقِيَهَا وَعَاصِرَهَا وَمُعْتَصِرَهَا وَبَائِعَهَا وَمُبْتَاعَهَا وَحَامِلَهَا وَالْمَحْمُولَةَ إِلَيْهِ وَآكِلَ ثَمَنِهَا. (أحمد)

“Allah je prokleo: alkohol, onoga ko ga pije, onoga ko ga toči, onoga ko ga prodaje, onoga ko ga kupuje, ko ga proizvodi i kome se proizvodi, ko ga poslužuje i kome se poslužuje.” (Ebu- Davud)

Muhammed, s.a., u hadisu govori o onima koji piju, da im namazi neće biti primljeni određeni vremenski period: Prenosi ‘Abdullah Ibn-Omer, r.a., da je Poslanik, s.a., rekao:



عَنْ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُمَرَ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "مَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ لَمْ يَقْبَلِ اللَّهُ لَهُ صَلَاةً أَرْبَعِينَ صَبَاحًا فَإِنْ تَابَ تَابَ اللَّهُ عَلَيْهِ فَإِنْ عَادَ لَمْ يَقْبَلِ اللَّهُ لَهُ صَلَاةً أَرْبَعِينَ صَبَاحًا فَإِنْ تَابَ تَابَ اللَّهُ عَلَيْهِ فَإِنْ عَادَ لَمْ يَقْبَلِ اللَّهُ لَهُ صَلَاةً أَرْبَعِينَ صَبَاحًا فَإِنْ تَابَ تَابَ اللَّهُ عَلَيْهِ فَإِنْ عَادَ الرَّابِعَةَ لَمْ يَقْبَلِ اللَّهُ لَهُ صَلَاةً أَرْبَعِينَ صَبَاحًا فَإِنْ تَابَ لَمْ يَتُبِ اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَقَاهُ مِنْ نَهْرِ الْخَبَالِ قِيلَ يَا أَبَا عَبْدِ الرَّحْمَنِ وَمَا نَهْرُ الْخَبَالِ قَالَ نَهْرٌ مِنْ صَدِيدِ أَهْلِ النَّارِ. (ترمذي)

“Ko se napije alkohola Allah mu neće primiti namaz četrdeset jutara (dana), pa ako se pokaje Allah će mu oprostiti. Ako se ponovo vrati alkoholu, Allah mu neće primiti namaza četrdeset jutara, pa ako se pokaje Allah će mu oprostiti. Ako se ponovo napije, Allah mu neće primiti namaza četrdeset jutara, pa ako se pokaje Allah će mu oprostiti. Ako se ponovo vrati alkoholu po četvrti put, namaz mu neće biti primljen četrdeset jutara, pa ako se pokaje, pokajanje mu neće biti primljeno i Allah će ga napojiti sa otrovne (gnojne) rijeke (u Džehennemu).” (Tirmizi)

Onome ko se namjerno napije alkohola, makar to bio samo jedan gutljaj, ne prima mu se namaz, a samim time ni ostala dobra djela četrdeset dana. Ako to ponovi još dva puta, pa se ponovo vrati alkoholu, namaz mu neće biti primljen, a niti će mu se primiti pokajanje.

Muhammed, s.a., u slijedećem hadisu naređuje bičevanje onoga ko pije alkohol, tri puta zaredom, a ako ponovi četvrti put, naređuje njegovo ubijanje: Prenosi Ibn-Omer, r.a., da je Poslanik, s.a., rekao:



عَنِ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: مَنْ شَرِبَ الْخَمْرَ فَاجْلِدُوهُ ثُمَّ إِنْ شَرِبَ فَاجْلِدُوهُ ثُمَّ إِنْ شَرِبَ فَاجْلِدُوهُ ثُمَّ إِنْ شَرِبَ فَاقْتُلُوهُ. (نسائي)

“Ko bude pio alkohol, izbičujte ga. Ako to ponovo učini, opet ga izbičujte. Pa ako opet bude pio izbičujte ga. Ako poslije toga ponovo bude pio, ubijte ga!” (Nesâ’i)

Neka u ovom mubarek mjesecu ramazanu, svaki musliman i muslimanka koje je šejtan zaveo i prikazao im alkohol lijepom stvari i užitkom, donesu čvrstu odluku da mu se više neće vraćati i neka iskreno učine tevbu! Potrudimo se da svako na vlastiti način, sa svoje pozicije, radi na tome da se čim prije donese Zakon o zabrani konzumiranja i prodaje alkohola! I molimo Allaha, dž.š., da nas i naše porodice sačuva ovoga zla!!!

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme