Kush ishin kastriotët?

Keshtu Gjergji I Balsha ishte dhenderr i Vuksahin Mrnjavcevic- it, sundimtarit te
Shqiperise Lindore,Maqedonise se sotme.
Gjergj Balsha II qe sundoi ne vitet 1385-1403, u martua me vajzen e princit serb
Lazar Hrebeljanovic, motren e Stefan Lazarevicit. Ky feudal "shqipetare" e shiti
Shkodren per nje rroge vjetore dhe tituj aristokratike. Ai dhe Brankovici jane
dhendurret e princit legjendare Lazar.
Gjergj Balsha III, i biri i Jelenes serbe, u konvertua ne ortodoksizem dhe veproi
konform poltikes serbe duke qendruar vasal besnik i sulltanit. Ne 1421 shkon ne Serbi dhe i ofron zoterimet e tija Stefan Lazarevicit.

Balshajt jane kusherinj te Skenderbeut.

Stefan ose Stefanica Crnojevic ne 1426 martohet me Mara Kastriotin, motra e Heroit tone.
Djali i Stefan Crnojevicit martohet me te bijen e Gjergj Aranitit i cili i dha Doniken Skenderbeut. Flamuri i Stefanices ishte: shqiponja dykrenare e bardhe me sfond te kuq, ndersa ajo e mikut te tije Skenderbe do te jete e zeze !
Pinjolli i pare i konvertuar i Crnojeviceve, djali i Stanishes quhet Skenderbe.
Ne Lidhjen e Lezhes pa te cilen "nuk do te kishim histori"-sic thote z. V.Shehu,
mori pjese pikerisht Crnojevic qe zoteronte ose me mire te themi sundonte tokat
shqiptare ashtu si miku Mrnjavcevic i Balshajve
Shetitjet e z. Shehu per kerkime gjeologjike a jane ndeshur me emra katolikesh:
Vojsava,Mamica, Stanish,Reposh? Keto jane pjesetaret e familjes se Skenderbeut.
Eshte e veshtire te mohohet lidhja e Gjergj Kastriotit me elementin sllav. Ketu nuk duhet spekulluar me deshiren per te denigruar figuren e Heroit. Periudha per te cilen
flasim karakterizohet nga maredhenje normale mes feudaleve shqipetare dhe atyre
sllave qe linden dhe forcuan pozitat e tyre gjate dominimit serb te denastise Nemanjic.
Portreti i Skenderbeut si nje shqipetare qe luftoi per kombin dhe fene e nacionalizmit eshte nje nga mitet manipuluese te komunizmit. Nuk ekziston identiteti kombetare ne kete periudhe, per rjedhoje as shqipetare si nje ndejsi e perbashket e bazuar ne histori dhe vlera etnokulturore specifike. Mos ekzistenca e nje identiteti kombetare e shnderron ne normalitet maredhenjen e Skenderbeut dhe familjeve feudale shqipetare me sllavet fqinje edhe pse ato jane sundues te tokave me shqipetare.

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme