Historia e xhamisë së Profetit a.s

Emri i vjetër, Jethrib… Yethribi, pasi u nderua me hixhret, më vonë mori emrin Medinetu Muneuere që ka kuptimin: Qyteti i ndriçuar me dritën e Allahut dhe të Islamit… më vonë, kur Hz.Pejgamberi u vendos në të, mori emrin Medinetu Nebi që ka kuptimin: Qyteti i Pejgamberit…

Vazhdo leximin!

E Martë, 10 Shkurt 2015, 07:12

SAMI FRASHËRI DHE ABETARET SHQIPE

Abstrakt

Samiu qe njëkohësisht autor i idesë dhe zbatues i veprës. Tek abetarja ai shihte librin bazë për shqiptarët e asaj kohe, atmosfera përreth të cilëve mbizotërohej nga shkollat e huaja. Tek abetarja ai nuk shikonte vetëm tekstin mësimor që do t’u jepte shqiptarëve shprehitë e lexim-shkrimit në gjuhën amtare, por shikonte edhe konsolidimin e mësonjëtoreve shqipe të asaj kohe, shikonte gurin e themelit në formimin e brezave që do të ngrinin shtetin shqiptar.

Vazhdo leximin!

E Hënë, 29 Dhjetor 2014, 10:07Shkruan: Prof. dr. Njazi KAZAZI

Manastiri me nëntë medrese dhe 70 xhami

Sipas statistikave, vetëm 3,3 për qind e popullsisë së përgjithshme të Manastirit sot janë shqiptarë.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 3 Gusht 2014, 12:46

Torturat komuniste mbi prijësit fetarë musliman

Vazhdo leximin!

E Enjte, 31 Korrik 2014, 13:02

Prej cilave vise shqiptare vinin 39 Kryeministrat Shqiptarë të Perandorisë Osmane?

Shqiptarët qeverisën perandorinë osmane si kryeministra, për një periudhë kohore prej vjetësh në 500 vite sa qeverisi kjo perandori. Kryeministrat shqiptarë i dhanë osmanëve Anadollin, Konstandinopojën, Irakun, Jemenin, Egjiptin, Algjerinë, Libinë, Arabinë, Sirinë, Hungarinë, Krimenë, Kretën etj.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 20 Korrik 2014, 18:42

Në Kalanë e Lezhës ruhet një nga xhamitë më të vjetra në Shqipëri

Objektet e kultit të fesë islame nuk kanë qenë kurrë qendra obskurantizmi apo fundamentalizmi. Xhamitë, teqetë, medresetë, ashtu si dhe kishat seminaret, gjimnazet e tyre kanë qenë e mbeten jo vetëm qendra fetare por edhe qendra të mëdha kulturore e historike të kombit tonë.

Vazhdo leximin!

E Premte, 25 Prill 2014, 12:36Shkruan: Loro Gjeçi

Lufta ballkanike dhe Shqipëria

Projekti i zhdukjes së shqiptarëve, hartuar më 1939 ngashkrimtari nobelist serb Ivo Andriq

Vazhdo leximin!

E Enjte, 13 Shkurt 2014, 21:40Shkruan: Hivzi Islami

Qyteti 400 vjeçar që u themelua nga Xhamitë

Tirana moderne përpiu gjithçka, gjithçka nga e kaluara e saj, nga historia, nga vlerat dhe bukuritë e dikurshme. E sot në këtë 400 vjetor të themelimit të saj teksa ecën nëpër rrugët e kryeqytetit nuk sheh më asgjë që të të kujtojë të kaluarën apo historinë që i dha jetë këtij qyteti.

Vazhdo leximin!

E Premte, 7 Shkurt 2014, 15:17Shkruan: Ferit LIKA

Hapet Arkivi i Shtetit: Zbulohet harta e rralle e Shqiperise

Per here te pare del ne drite dosja e nje studimi te panjohur...

Vazhdo leximin!

E Hënë, 3 Shkurt 2014, 18:32

Institucionet fetare gjatë mbretërimit të Zogut

Një vështrim të legjislacionit të kohës (1928-1939)

Vazhdo leximin!

E Martë, 28 Janar 2014, 12:38Shkruan: Prof. Dr. Valentina Duka - Universiteti i Tiranës

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme