RRJEDHIMET E SUNDIMIT OSMAN NDËR SHQIPTARË NË PRIZMIN E PLURALIZMIT KRITIK

Rrjedhimet e sundimit osman ndër shqiptarë duhet të vlerësohen nga aspekti i legjitimitetit të vetë Perandorisë Osmane në skenën e historisë dhe nga ndikimi që ajo pati në fatet demografike, territoriale, fetare, politike e kombëtare të shqiptarëve, të cilët nuk qenë të vetmit që iu ekspozuan atij sundimi, por qenë ata që përfituan bukur shumë prej tij.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 14 Tetor 2017, 06:39Shkruan: Milazim KRASNIQI

Popullsia e Çamërisë dhe besimi i tyre mysliman

Mbi Çamërinë gjatë shekujve...

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Prill 2017, 19:47Shkruan: Alba Haruni

Rrymat selefiste dhe pikëpamjet e tyre lidhur me el-vela’ ve’l-bera’-në (lojalitetin dhe distancimin)*

Rrymat selefiste ...

Vazhdo leximin!

E Hënë, 24 Prill 2017, 16:59Shkruan: Joas Wagemakers**

Arti dhe Liturgjia e Islamit

Arti i shenjtë përmbush dy funksione reciprokisht plotësuese: ai rrezaton bukurinë e ritit dhe, njëherazi, e mbron atë.

Vazhdo leximin!

E Mërkurë, 29 Mars 2017, 06:03Shkruan: Titus Burckhardt

Demografia historike e shqiptareve nga mesjeta ne kohen moderne

Ndërsa në Serbi politika e ka fetarizuar historinë, tek ne përkundrazi politika e ka letrarizuar atë.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 18 Mars 2017, 08:37Shkruan: Dr. Ardian Muhaj

Filozofia e festave fetare në Islam

Festat islame janë paraparë për urtësi sublime dhe qëllime të larta

Vazhdo leximin!

E Dielë, 25 Dhjetor 2016, 17:08Shkruan: Mr.Qemajl Morina

MILINGONAT (EN-NEML), KREU 27, Periudha e Mekës, 93 ajete

Dija është prej Zotit sepse Krijuesi ka manifestuar në natyrë dijen e Tij. Libri është, sipas përkufizimit të Kuranit, leuhi mahfuz (pllaka e ruajtur) ku janë regjistruar ligjet dhe dukuritë në natyrë.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 9 Tetor 2016, 16:55Shkruan: Kudret S. Hoxha

Imamët, televizioni dhe mediat

Kjo ese nuk është shkruar me synimin për të ndaluar daljen në televizion dhe media të imamëve, por ajo synon të bëjë të qartë se çdo vendim për të qenë i pranishëm në media duhet marrë me kushtin që të shoqërohet me një dije dhe vetëdije të thellë për natyrën e instrumentit që do të përdoret për të përçuar mesazhin fetar si edhe për pasojat serioze dhe transformimet që mesazhi fetar mund të pësojë në çastin kur vendos të shprehet dhe të përdorë si përcjellës teknologjitë e reja mediatike. Këto kushte janë, jo vetëm domosdoshmëri racionale dhe pragmatike, por ato janë të qenësishme edhe për amanetin që liderët fetarë kanë marrë prej Zotit për të njohur dhe përcjellë në mënyrë sa më autentike fenë e Zotit dhe parimet hyjnore të saj.

Vazhdo leximin!

E Dielë, 18 Shtator 2016, 06:24Shkruan: Rezart Beka

Himni i flamurit dhe strofat e harruara

Himni jonë ka qenë një marsh rumun i përdorur edhe si himn kombëtar.

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 10 Shtator 2016, 07:34Shkruan: Roald A. Hysa

Selefizmi dhe ideologjia selefiste

http://jusufzimeri.com/?p=2755

Vazhdo leximin!

E Shtunë, 6 Gusht 2016, 23:36Shkruan: Dr. Alij Xhumua – Mufti i Egjiptit

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme