SIBJAN MEKTEBET DHE AKTIVITETI I TYRE NË PRIZREN ME RRETHINËN MË 1938 - 1939

Fjala mekteb (ar. mâktâb - vend ku shkruhet) ka pasur dy kuptime: i pari, emërtim për shkollat, i dyti dhe më së shpeshti emërtim për shkollën fillore të myslimanëve. Në të kaluarën me­ktebi ka qenë tipi më i ulët i shkollave fetare is­lame për fëmijët - djem e vajza. Ato hapeshin në qytete e në fshatra, me qëllim që fëmijët myslimanë të edukoheshin në frymën fetare. Zakonisht kanë qenë të vendosura në xha­mi apo në afërsi të tyre. Në mektebe është mësuar leximi i Kur'anit, shkrimi arab, Ilmi­ha­li (dituritë themelore për shkencat islame), e diku-diku edhe libra të tjerë fetarë. Në mektebet që kanë qenë në gjendje të mirë, më­suesit e përg­atitur kanë ligjeruar edhe gjuhën persiane, buku­r­shkrimin, e nganjëherë edhe matematikën.[1]

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:49Shkruan: Sadik Mehmeti

“HUNVEIBINËT ISLAMOFOBË” NË UNIVERSITETIN E DURRËSIT

RIKTHEHET REVOLUCIONARIZMI ATEIST I GJIMNAZIT “NAIM FRASHËRI”Në mesin e viteve 1960 Kina u trondit dhe bota u çudit nga shpërthimi i “revolucionit kulturor”. Në shënjestër të sulmeve të egra të ”hunveibinëve” ( gardistëve të kuq) u vunë e shkuara dhe gjithçka tradicionale, madje edhe shumë aspekte te jetës në Kinën komuniste.

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:45Shkruan: Abdi Baleta

AI LIBËR, ZOTI BALETA, DO TË JETË SHUMË I MIRËPRITUR

Në gazetën “Rimëkëmbja” të datës 3 tetor 2006, zoti Abdi Baleta njoftonte lexuesit se në SHBA këtë vit qenka vënë në qarkullim libri me titull “Qentë e Perëndisë” (Dogs of God), shkruar nga dijetari amerikan Xhejms Reston, Jr. (James Reston, Jr.), në të cilin jepet një pasqyrë e hollësishme e krimeve të llahtarshme të kishës katolike në Spanjën mesjetare, nën nxitjen e drejtpërdrejtë të Vatikanit, në kuadrin e të ashtuquajturit inkuizicion, kur myslimanët spanjollë detyroheshin me dhunë të ndërronin fenë dhe kur mijëra kopje të Kuranit digjeshin publikisht nëpër sheshet e qyteteve.

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:44Shkruan: Eshref Ymeri

SHQIPTARË EURO-APOSTATË APO IDENTITETSHKRUES MESJETARË

(Gazeta KOSOVA SOT & Gazeta SOT)

“Gënjeshtarët e mëdhenj janë edhe magjistarë të mëdhenj”

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:41Shkruan: Halil IBRAHIMI

Shtetet po nxitojnë të përfshijnë Kosovën në kushtetutat e tyre, pasi këtë e bëri Serbia

Pasi Serbia përfshiu Kosovën në kushtetutën e vet, edhe vende të tjera në rajon kanë shpallur se synojnë të veprojnë njësoj. Këto shtete vënë në dukje se po veprojnë kështu që të jenë në përputhje me politikat e tyre të marrëdhënieve të mira të fqinjësisë. Qeveritë e Shqipërisë, Bosnjes, Kroacisë dhe Hungarisë e kanë bërë të qartë se po planifikojnë të kenë kushtetuta të reja të cilat do ta përmendin Kosovën në preambulat e tyre. Ato thonë se do të qëndrojnë në krah të Serbisë njësoj siç bënë në Betejën e Kosovën në vitin 1389.

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:37

ISLAMI NDËRMJET RELIGJIONIT DHE KOMBIT

Të shkruash për raportin ndërmjet religjionit 1 e kombit 2 nuk është fare e thjeshtë. Veçmas nëse dihet, se për një angazhim të tillë lypset njohuri solide nga shkenca e historisë dhe të sociologjisë, si dhe duhet të jesh i informuar mirë me rezultatet e hulumtimeve antropologjike dhe mbi të gjitha duhet poseduar aftësi për një analizë serioze kulturologjike, etnografike dhe politike të zhvillimit të shoqërisë njerëzore.

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:36Shkruan: Dr. Mustafa Ceriq

Zgjohu bre, Kadare!

(Reagim rreth sprovës, shkrimit-vështrimit: “Identiteti evropian i shqiptarëve” të Ismail Kadares, botuar në “Koha Ditore” me 28-30 mars 2006)

“Respektoj vetëm ata që më rezistojnë mua,
por nuk mund t’i toleroj ata.” Sharl de Gol

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:29Shkruan: MEXHID YVEJSI

ROLI I ISLAMIT NË TROJET SHQIPTARE

Islami ndër shqiptarë ka traditë disa shekullore, e cila është zhvilluar pa ndërprerje që nga shekulli XV e deri në ditët tona, duke ushtruar një ndikim esencial në mbijetesën dhe në formësimin e identitetit fetar, kulturor dhe kombëtar.

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:24Shkruan: Dr. Milazim Krasniqi

Roli i fesë në integrimin e kombit shqiptar

Fetë, që nga totemizmi, politeizmi, fetishizmi, monoteizmi e natyralizmi, deri sot, qëndrojnë në themele të integrimeve etnike, të popujve dhe kombeve, qëndrojnë në bazën e të gjitha civilizimeve, në themelet e të gjitha formacioneve shoqërore e shtetërore, dhe, fetë e sektet fetare, ishin e janë faktorë mobilizues e lidhës në proçeset e integrimeve të kulturave universale e kombëtare, të perandorive e të shteteve nacionale.

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:22Shkruan: Muhamet Pirraku

NË XHAMI U BASHKUAN - PËR VATAN LUFTUAN...

«Besimtarë janë vetëm ata që i besuan All-llahut, të dërguarit të Tij, e mandej nuk dyshuan dhe për hir të All-llahut luftuan me pasurinë dhe me jetën e tyre. Të tillët janë ata të vërtetët». (Kur'an, 49:15)

Vazhdo leximin!

E Martë, 25 Gusht 2009, 20:20Shkruan: MEXHID YVEJSI

RSS per kategorine Lajme Shfletuesi i Kur'anit

  • RSS per kategorine Lajme